Amazing Grace

Land: VS, 2019
Genre: concertfilm, documentaire
Speelduur: 87 min.
Regie: Alan Elliott, Sydney Pollack
Met o.a. Aretha Franklin (Zichzelf), Reverand James Cleveland (Zichzelf), Southern California Community Choir (Zichzelf)

Los Angeles, 1972. Onder begeleiding van een bevlogen koor en in aanwezigheid van talloze opmerkelijke gasten (o.a. haar vader en Mick Jagger) neemt Franklin in twee dagen haar legendarische album ‘Amazing Grace’ op. Godzijdank zijn deze extatische sessies op film vastgelegd, al zagen ze door technische problemen tot op heden nooit het daglicht. Regisseur Sydney Pollack, die de leiding over de opnames had, maakte een fout waardoor beeld en geluid niet synchroon liepen. Dankzij moderne technologie is dit onlangs wel mogelijk gemaakt.

De film lag 47 jaar op de plank, maar deze legendarische concertfilm, waarin Aretha Franklin haar gospelalbum ‘Amazing Grace’ maakte met een koor in de New Temple Missionary Baptist Church te Los Angeles, was het wachten meer dan waard. Het resultaat is ultieme ontroering: met haar prachtige stem reikt Franklin uit naar God, terwijl de rest van de kerk huilend en schreeuwend volgt. Dit muzikale gebed leidt niet enkel tot kippenvel, maar zorgt ook voor een rotsvaste overtuiging dat Aretha inderdaad de beste gospelzangeres ooit is.

“It will make you feel as if you’ve seen the face of God,” aldus  tijdschrift Rolling Stone.

 

Links:

Trailer: