Zomerfilmhuis: De Wilde Stad

Land: Nederland, 2017
Genre: documentaire, natuurfilm
Speelduur: 85 min
Regie: Mark Verkerk
Met o.a. Martijn Fischer (Stem), Rivierkreeften, bioscoopmuizen, stadspoezen

Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het ís natuur. Van de makers van de natuurfilms De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013) en Holland–Natuur in de Delta (Gouden Film 2015) is er nu De Wilde Stad: een bioscoopfilm die spannende gescripte scènes verbindt met verrassende documentaire beelden van de stedelijke natuur. Een stadse film die de dynamiek, snelheid, kracht, schoonheid en humor van de natuur in een stedelijke omgeving laat zien met verrassende plotwendingen. Een meeslepend verhaal vol avontuurlijke ontmoetingen tussen dieren en mensen met in de hoofdrol de bekende filmkater Abatutu. De kat is een rasechte stadsbewoner. Hij houdt van de stad, weet elk plekje te vinden en kent zijn bewoners, zowel dieren als mensen. Hij ziet dingen die voor veel mensen onopgemerkt blijven , simpelweg omdat ze te druk zijn, met zichzelf of met hun mobiele telefoon en geeft zijn commentaar daarop (voice-over: Martijn Fischer).

De Wilde Stad op IMDb

Parool: De Wilde Stad: een tijdsbeeld van Amsterdam anno 2018

NRC (★★★★) “De makers De Wilde Stad zijn goed op de hoogte van wat er leeft in de stad; zelfs exoten als halsbandparkieten krijgen terecht een warm onthaal.”

Cinemagazine (★★★★) “De wilde stad is een veelzijdige film die een haast onuitputtelijke bron van interacties tussen mens en dier en dieren onderling aanboort.”

De Filmkrant: “De aanstekelijk documentaire De wilde stad is een mooie ode aan de stad en de natuur die onder elke stoeptegel en op elke wolkenkrabber te vinden is.”