Django

Land: Frankrijk, 2017
Genre: Biografie / Muziek
Speelduur: 117 min
Regie: Etienne Comar
Met o.a. Reda Kateb, Cécile De France, Ulrich Brandhoff

Frankrijk, 1943. Midden in de Tweede Wereldoorlog wordt het land bezet door Nazi-Duitsland, maar aan vermaak geen gebrek.

Elke avond verblijdt de briljante, zorgeloze zigeuner en jazzgitarist Django Reinhardt zijn Parijse publiek met zijn geweldige muziek. Terwijl massa’s zigeuners worden uitgebuit en zelfs vermoord worden in concentratiekampen, waant Django zichzelf veilig vanwege zijn populariteit. Maar dan wordt hij door Nazi’s gedwongen om op tournee te gaan in Duitsland, om zo de invloed van ‘negro muziek’ uit de Verenigde Staten te beperken. Dit risico is te groot en Django ziet geen andere uitweg dan vluchten. Met hulp van een van zijn bewonderaars vertrekt hij samen met zijn zwangere vrouw en zijn moeder naar een dorpje vlakbij de Zwitserse grens. Om Zwitserland ook daadwerkelijk te betreden, blijkt lastiger dan gehoopt, want de Nazi’s zitten hem op de hielen.

Django is het regisseursdebuut van Etienne Comar, die voorheen vooral werkte als succesvol producent (Of Gods and MenMy KingTimbuktu). De film, die gebaseerd is op het boek ‘Folles de Django’ van Alexis Salatko, ging dit jaar in première als openingsfilm van het Internationaal Film Festival in Berlijn. Met Django slaagt Comar erin om een portret te schetsen van een onconventionele, geniale muzikant wiens leven net zo geïmproviseerd is als zijn muziek. De rol van Django wordt vertolkt door Reda Kateb (Zero Dark ThirtyA ProphetFar from Men).

Trailer: