Filmfestival: Existenz
Vrijdag 28 oktober 2022 // 19:30 uur
Locatie: Olifantenstal

Land: Canada, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, 1999
Genre: Sci-Fi, Thriller
Speelduur: 1u 37m
Regie: David Cronenberg
Met o.a. Jude Law, Jennifer Jason Leigh, Ian Holm

eXistenZ zal worden vertoond in de voormalige olifantenstal in het Rensenpark. De toegang is 7,50 inclusief consumptie. U kunt een combi-ticket kopen voor 10 euro. Met een combiticket heeft u eveneens toegang tot de voorstelling van “Gwoemul (The Host)” die om 21:30 begint. Vooraf uw ticket kopen is verplicht, klikt u hiervoor op “reserveer” 


‘Een gameontwerper is op de vlucht voor een stelletje fanatieke anti-eXistenZialisten en moet haar eigen spel spelen, waarbij de grenzen tussen realiteit en virtualiteit vervagen.´

eXistenZ is de naam van een nieuw biologisch computerspel. Je speelt het via een bioport die wordt aangebracht onder in je ruggengraat. Via een soort navelstreng ben je dan verbonden met de game-pod, een organische joystick, die in speciale fokkerijen gekweekt wordt uit levende amfibieën. Door de directe link met het centrale zenuwstelsel is eXistenz een totale fysieke en mentale ervaring. Lichaam en geest van de speler leveren een essentiële bijdrage aan het verloop van het spel. En is het niet veel leuker om het spel niet alleen te spelen…?

eXistenZ is meer dan een profetische serieuze SF-film over een groep mensen die een futuristisch spelletje speelt. Het gaat ook het spel zelf. Waar ligt de grens tussen film en spel? Het is een ingenieuze kwestie en een belangrijke reden van de aantrekkelijkheid van eXistenZ.

eXistenZ & The Matrix

eXistenZ verscheen in 1999, tegelijk met The Matrix. Twee vernieuwende films over computergames als kunstvorm vlak na elkaar in de bioscoop. The Matrix gebruikt het idioom van de virtuele werkelijkheid om een nieuw soort actiefilm te construeren. Cronenberg maakt films over de versmelting van mens en machine, over bewustzijntrips en over seksuele horror. eXistenZ is een briljante bespiegeling over de toekomst en een spannend avontuur. In eXistenZ kan iedereen winnen, ook als de spelontwerper zelf meedoet. Cronenberg heeft begrepen dat de toekomst niet mythisch is, maar democratisch, ecologisch en beantwoordend aan de wetten van ‘fuzzy logics’: het gaat niet om waar en onwaar, maar om waarschijnlijkheden. eXistenZ was niet alleen een van de aardigste films van 1999, maar ook de eerste van de 21 e eeuw.