Film in het CBK: Robert Zandvliet – De Waarneming

Regisseur Frank Scheffer maakte een intens portret van schilder Robert Zandvliet. De camera verkent het atelier maar ook het denkproces van Zandvliet. Terwijl de kunstenaar vertelt wat hij belangrijk vindt in een schilderij, zien wij hem aan het werk. Dat werk bestaat uit verf mengen, spieraam opspannen, kwasten uitproberen, maar vooral ook uit kijken, langdurig en geconcentreerd kijken.

Regie: Frank Scheffer
Jaar: 2015
Speelduur: 55 min.
27 februari 20:00
Zaal open: 19.30 uur
Toegang: €4,- (incl. koffie of thee), graag aanmelden via de website van het CBK

Robert Zandvliet is één van die belangrijkste kunstenaars in Nederland die de schilderkunst springlevend houdt. Volgens Zandvliet is het echter wel van belang dat de kunstenaar zich diepgravende vragen stelt. Vragen die voort moeten komen uit de innerlijke en echte noodzaak van de kunstenaar. De film speelt zich in zijn geheel af op één locatie; het atelier van Robert in Rotterdam. De manier waarop Scheffer de film vastlegt met de Bolex-filmcamera is een analogie met de organische ‘tempera’-schildertechniek uit de renaissance die Robert hanteert. De muziek is grotendeels door Ernst Reijseger gecomponeerd en op cello gespeeld en maakt de film nog completer.

Film bij het CBK Emmen organiseren we elke laatste donderdag van de maand in samenwerking met LocaCinema, de mobiele versie van het Filmhuis Emmen.