Film in het Park: Klanken van Oorsprong

Land: Nederland, 2018
Genre: Documentaire / Muziek
Speelduur: 112 min.
Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Met o.a. Riem de Wolff, Liesbeth List en Anneke Grönloh
Entree: € 7,50
Aanmelden verplicht in verband met beperkte ruimte

Wist u dat Maleisië ooit serieus heeft overwogen om van Anneke Grönlohs Brandend Zand het volkslied te maken? Er is zelfs op regeringsniveau over gestemd. Het is slechts één van de vele verhalen in Klanken van oorsprong van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, een documentaire over de invloed van de Indonesische Indo-rock op de Nederlandse popcultuur.

Zaterdag 16 november is de film te zien bij Filmhuis Emmen / Film in het Park in het Rensenpark.

In Klanken van Oorsprong vertellen verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten over de opkomst en de enorme populariteit in de jaren vijftig en zestig van indo-rock en indo-pop (Riem Wolff van de Blue Diamonds over wereldhit “Ramona”. (‘Na 17 miljoen verkochte exemplaren ben ik gestopt met tellen’).

Maar het gaat ook overde verschrikkingen tijdens de Bersiapperiode, net na WO II, toen ze met hun ouders Indonesië werden “uitgebonjourd”.

Indrukwekkende verhalen, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk. De film laat goed zien hoe multicultureel de Nederlandse (pop-)cultuur feitelijk is.

Op zaterdag 16 november organiseert Filmhuis Emmen / Film in het Park twee voorstellingen van Klanken van Oorsprong in het Auditorium van het Rensenpark.

Middagvoorstelling (alleen film) 15.00 – 17.00 uur entree € 7,50
Avondvoorstelling (film, hapjes, muziek) 20.00 – 23.30 uur entree € 10,00 *UITVERKOCHT*

Trailer: