Filmmaker uit Emmen toont worsteling met klimaatprobleem

Filmmaker Katalin Fikkert, geboren en getogen in Emmen, maakt ‘In mijn tijd’, een film over onze worsteling om iets te doen tegen de opwarming van de aarde. De opnames vonden plaats op locatie in Valthe. Filmhuis Emmen vroeg bij de provincie Drenthe Subsidie aan voor dit project. Dit past bij de doelstelling van het Filmhuis: naast het vertonen van goede films en (educatieve) activiteiten wil het Filmhuis ook een podium zijn voor jonge filmmakers. De film gaat februari 2024 in première en zal ook te zien zijn bij Filmhuis Emmen.

‘In mijn tijd’ is een korte, tragikomische film van 20 minuten. Dochter Julia (een rol van Frieda Barnard) gaat noodgedwongen weer bij haar vader Piet (Bart Klever) in Drenthe wonen. Julia leeft heel bewust en maakt zich zorgen over de toekomst van de aarde.  Haar vader wil op zijn oude dag liever nog genieten van de luxe die het leven te bieden heeft.

Hypocriet

Het generatieconflict lijkt te escaleren als haar vader de oude eikenboom in de tuin wil laten kappen om te voorkomen dat deze niet op het huis valt, met als mooie bijkomstigheid dat hij hierdoor langer in de tuin in de zon kan zitten. Dit leidt tot extreem onbegrip van Julia, die vindt dat je niet alles maar naar je hand mag zetten. Maar als de boom alsnog gekapt wordt, komt ze erachter dat zij misschien wel net zo hypocriet is als haar vader en dat ook aan haar strijdvaardigheid een grens zit.

Worsteling

‘In mijn tijd’ gaat over een serieus probleem, maar is toch geen ‘zware kost’, zegt Fikkert. “Wat ik belangrijk vind in mijn films is dat ze niet belerend zijn, maar grappig, ontroerend en herkenbaar. Helaas heb ik ook de oplossing voor dit enorme probleem niet, maar ik kan hopelijk wel vragen stellen, mensen bewust maken en laten zien dat de worstelingen universeel zijn.”

Over de maker

Katalin Fikkert (28) studeerde filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en Audiovisuele Media aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Haar afstudeerfilm Grootse Dingen is een tragikomische korte film over het klimaatprobleem en het onvermogen om altijd het ‘goede’ te doen voor de wereld. Mijn nieuwe film ‘In mijn tijd’ is het eerste eigen project na het afstuderen en borduurt voort op de vragen rondom onze acties met betrekking tot de opwarming van de aarde.