De getroebleerde, bijna 13-jarige Ève (prachtig ijskoud gespeeld door Harduin) gaat bij haar al even getroebleerde familie in Calais wonen omdat haar moeder in het ziekenhuis is beland na een overdosis pillen. Haar tante Anne bestiert daar samen met haar zoon een bouwbedrijf en in haar luxe appartement verblijven ook haar broer Thomas, vader van Ève, en de dementerende vader van Anne. Een ongeluk op een van hun bouwplaatsen brengt het leven van de welgestelde familie uit balans….
Zoals gebruikelijk bij Haneke staan de gebeurtenissen in deze disfunctionele familie symbool voor maatschappelijke thema’s. Voor Happy end zijn dat onder meer het egocentrisme van de rijke westerse mens en de afstompende werking van het beeldscherm. Het kinderperspectief levert hierbij niet perse een mildere blik op. En de familie woont niet toevallig in Calais. Happy end is natuurlijk een ironische titel, al valt er ook best wat te grimlachen.
- Happy End op IMDb
- Volkskrant (★★★★) Haneke levert met Happy End secuur, indringend en geestig drama af over gevolgen van nalatigheid.
- NRC (★★★★) Alles waar Haneke voor staat in één film
- Filmkrant (★★★★) In Happy End maakt Michael Haneke de balans op van zijn oeuvre. En weer laat hij ons zien wat we niet willen zien: de vluchtelingenstroom in Calais.
- Cinema.nl – Michael Haneke over Happy End