Filmfestival: Hit the Road
Zondag 30 oktober 2022 // 13:30 uur
Locatie: Kinepolis

Land: Iran, 2021
Genre: drama
Speelduur: 1u 33m
Regie: Panah Panahi
Met o.a. Hassan Madjooni, Pantea Panahiha

RESERVEER HIER UW LUNCH

Een gezin van vier rijdt door een prachtig desolaat Iraans landschap. Een vader liggend met zijn been in het gips, een moeder die door haar tranen heen lacht, een jong kind dat als vuurwerk door het voertuig stuitert. En een volwassen zoon die niets zegt, zijn ogen op de weg gericht. Het is al snel duidelijk dat dit niet een gewoon uitstapje is maar een afscheidsreis, waarbij het gezin zich gedurende de trip vastklampt aan herinneringen aan het verleden, worstelt met angsten voor het onbekende en zich zorgen maakt om de zieke hond. Vreemde voorvallen, zoals met een Turks-Iraanse wielrenner en een gemaskerde motorrijder houden het spannend, maar waar het echt om gaat heeft niets met deze plot te maken. Een film over verwarring, afscheid en onzekerheid. Over vertrouwdheid en afstand, en aandoenlijk onhandige gesprekken. En over waar in Iran niet over gesproken kan worden.

Hit the Road is het fenomenale speelfilmdebuut van Panah Panahi, zoon van de gerenommeerde regisseur Jafar Panahi (o.a. Taxi Teheran). Met de nodige humor schetst de film een gevoelig portret van een gezin dat de pijn van een naderend afscheid wanhopig wil uitstellen. Met muziek van verbannen Iraanse popmuzikanten en een prima cast heeft Hit the Road al meerdere prijzen ontvangen waaronder de award voor beste film bij het Filmfestival van Londen.

Panah Panahi is een van de nieuwe stemmen van de Iraanse cinema om de komende jaren in de gaten te houden. Hij is de zoon van de internationaal gevierde en in eigen land door een filmverbod getroffen filmmaker Jafar Panahi. Vader en zoon delen een droog gevoel voor humor. Jafar Panahi is onlangs gevangen gezet.