La Fille de Brest

Land: Frankrijk, 2016
Genre: Drama
Speelduur: 128 min
Regie: Emmanuelle Bercot
Met o.a. Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel

Irène werkt als longarts in een academisch ziekenhuis in de Franse plaats Brest. Als ze een verband ontdekt tussen een aantal verdachte sterfgevallen en een specifiek geneesmiddel, zet ze alles op alles om het middel van de markt te halen.

Irène deelt haar constatering met haar leidinggevende Antoine, waarmee ze samen tot de conclusie komen dat een machtig farmaceutisch bedrijf de schuldige in de zaak is. Haar onderzoek wordt gesteund door de media, die de zaak serieus nemen en veel aandacht geven. Maar de onrust die Irène veroorzaakt wordt niet door iedereen gewaardeerd: zelfs een aantal van haar directe collega’s willen er niets mee te maken hebben. Irène blijft vastbesloten om de waarheid aan het licht te brengen en gaat het gevecht aan met de saboteurs van haar missie. Ze ziet dit als haar plicht, ter nagedachtenis aan haar patiënten die het niet gehaald hebben, en om verdere slachtoffers te voorkomen.

La fille de Brest is geregisseerd door de Franse filmmaakster Emmanuelle Bercot (Polisse, Elle s’en va). Ze baseerde de film op het leven van Irène Frachon, die in 2010 nauw betrokken was bij het Servier schandaal rondom het geneesmiddel ‘Mediator’. De rol van Irène wordt vertolkt door de Deense actrice Sidse Babett Knudsen (The Duke of BurgundyAfter the Wedding) die voor deze rol genomineerd werd in de categorie beste actrice bij de César Awards.

Trailer: