Sami Blood

Land: Zweden / Noorwegen / Denemarken, 2016
Genre: Drama
Speelduur: 110 min
Regie: Amanda Kernell
Met o.a. Hanna Alström, Anders Berg, Katarina Blind

Elle-Marja is veertien jaar oud en hoort bij de Sami, een rendierherdersvolk in Lapland. Ze wil dolgraag gaan studeren in Uppsala, maar wordt belemmerd in het volgen van haar droom.

In het Zweden van de jaren dertig wordt het Sami volk gediscrimineerd. Elle-Marja komt hier op harde wijze achter wanneer ze naar school gaat. Ze krijgt talloze gemene opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Er wordt haar verteld dat studies hebben aangetoond dat haar volk niet kan overleven in een stad en dat haar volk zal uitsterven. Ook wordt ze gedwongen om deel te nemen aan vernederende medische onderzoeken. Terwijl veel van haar leeftijdsgenoten zich juist vastklampen aan vertrouwde gebruiken en tradities, realiseert Elle-Marja zich dat als ze haar droom om te gaan studeren wil bereiken, ze zal moeten breken met haar cultuur en familie.

Sami Blood is het filmdebuut van regisseuse Amanda Kernell, die zelf half Sami en half Zweeds is. Ze is erin geslaagd om een ontroerend en meeslepend portret neer te zetten over het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent. Met de film laat ze zien hoe vooroordelen en rassenwaan vreselijke obstakels kunnen vormen. De rol van Elle-Marja wordt ijzersterk neergezet door actrice Lene Cecilia Sparrok, een volbloed Sami. De film ging in première tijdens het filmfestival in Venetië in 2016, waar Kernell de prijs kreeg voor Beste Regisseur van een Debuut Film.

Trailer: