Süskind

Land: Nederland, 2012
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 118 min
Regie: Rudolf van den Berg
Met o.a. Spitzenberger, Karl Markovics, Nyncke Beekhuyzen

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 vond in Emmen en omgeving een grote razzia plaats. Elk jaar, in de eerste week van oktober, is er in de synagoge een sobere herdenking van deze razzia. Scholieren lezen alle 138 namen van Joden uit Emmen en omgeving die weggevoerd en vermoord zijn. Dit jaar verzorgen leerlingen van het Carmelcollege de herdenking. Op 4 oktober van 15-16 uur is iedereen die mee wil herdenken welkom in de synagoge, Julianastraat 27.

Süskind wordt vertoond in het kader van de herdenking van de razzia 2-3 oktober 1942.

 Süskind vertelt het waargebeurde verhaal van Walter Süskind, die vanuit zijn invloedrijke positie in de Joodsche Raad en in samenwerking met het Amsterdamse studentenverzet honderden Joodse kinderen voor deportatie wist te behoeden.

Jeroen Spitzenberger speelt de rol van Walter Süskind, succesvol zakenman tot de oorlog uitbreekt. In 1942 sluit Süskind zich aan bij de Joodsche Raad, een raad die door de Duitse bezetters opgericht werd met het doel de deportatie van Amsterdamse joden ordentelijk te laten verlopen. Niet alleen gaf werken voor de Joodsche Raad vele privileges – medewerkers en leden dachten zichzelf en hun gezin veilig te stellen van deportatie – ze was tevens opgezadeld met de taak haar eigen volk af te voeren naar de zogenaamde werkkampen.

Het is vanuit deze dubieuze positie dat Süskind alles riskeerde om honderden kinderen van een gruwelijk lot te redden.

Trailer: