The Beguiled

Land: Verenigde Staten, 2017
Genre: drama
Speelduur: 94 min
Regie: Sofia Coppola
Met o.a. Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning

Het verhaal van The Beguiled speelt zich af op een meisjesinternaat in het zuiden van Amerika. Het is 1864 en de Amerikaanse Burgeroorlog heerst nog over het land.

Maar de vrouwen die in The Miss Martha Farnsworth Seminary school wonen, leven afgeschermd van de grauwe buitenwereld. Tot er op een dag een gewonde soldaat uit de Noordelijke Staten wordt aangetroffen. Hij wordt binnengelaten om verpleegd te worden, maar levert flink wat commotie op in het internaat. Niet alleen vanwege zijn overtuigingen, maar ook omdat de aanwezigheid van de knappe man vooral de oudere meisjes het hoofd op hol brengt. Langzaam begint hij de harten te veroveren van de vrouwen in het huis. Er ontstaat een seksuele spanning en onderlinge rivaliteit tussen de vrouwen, waardoor het verhaal een onverwachte wending neemt. Jaloezie en verraad spelen een grote rol.

Regisseur Sofia Coppola, onder meer bekend van Oscar winnende films als Lost in Translation en Marie Antoinette, weet een spannende thriller af te leveren. The Beguiled is gebaseerd op het boek ‘A Painted Devil’ van Thomas Cullinan. Dit verhaal werd al eerder verfilmd in 1971 met Clint Eastwood, maar Coppola vertaalt het verhaal nu gezien vanuit de vrouw. The Beguiled bevat ijzersterke optredens van onder andere Colin Farrell (The Lobster), Nicole Kidman (Lion), Elle Fanning (20th Century Women) en Kirsten Dunst (Hidden Figures). The Beguiled werd geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Cannes waar Sofia Coppola de prijs voor Beste Regie in de wacht sleepte.

 


The Beguiled op IMDb

Filmkrant: The Beguiled

VPRO Cinema (★★★★) ‘Sterk spel en mooi broeierig gefilmd’ 

NRC (★★★★) ‘Prachtig gefotografeerd’