Film in het park
The Cassandra Cat
Zondag 10 december 2023 // 14:00 uur

Land: Tsjechoslowakije, 1963
Genre: komedie, fantasie
Speelduur: 105 min.
Regie: Vojtech Jasný
Met o.a. Vlastimil Brodský, Vlasta Chramostová en Jiřina Bohdalová

Filmhuis Emmen vertoont zondagmiddag 10 december de bijzondere film The Cassandra Cat (Až přijde kocour) van de Tjechische filmmaker Vojtěch Jasný. De film gaat over de onmogelijkheid om in een maatschappij te leven waar geen plaats is voor vrijheid, waarheid en verbeelding. Voorafgaand aan de voorstelling vertelt bestuurslid Bruno Tideman meer over deze film. De film is te zien in Loods13 in het Rensenpark. De zaal is open om 13.30 uur, de film begint om 14.00 en duurt tot 15.50 uur. Entree 10,- (incl. consumptie). 

TICKETS


OVER DE FILM

Op een dag arriveert in het dorp een troep circusartiesten, waaronder een cyperse kat met een zonnebril. Als zijn zonnebril afgaat, onthult de blik van de kat de ware aard van mensen. Hun true colours. Bedriegers kleuren geel, dieven grijs, verliefden rood, leugenaars paars. Samen met cameramens Jaroslav Kucera maakt Jasný van de scènes met de kat een hallucinant staaltje cinema. Een combinatie van praktische effecten (zoals monochrome kostuums) en laboratoriumtechnieken. De volwassenen besluiten het dier uit de weg te ruimen, maar de kinderen in het dorp nemen het in bescherming.

 


WAAROM DEZE FILM?

The Cassandra Cat is de keuzefilm van bestuurslid Bruno Tideman. “Ik was indertijd getroffen door de film, ik wist niet dat zulke films bestonden! Film was actie en avontuur, en dit was zó anders.

Natuurlijk is het wat gedateerd, maar blijft een tijdloos sprookje over solidariteit en gemeenschapszin tegenover eigenbelang en hypocrisie. En om de zoveel jaar komt de film weer onder de aandacht. Begin dit jaar kwam de blu-ray versie uit en daarom stond er weer een artikel over in de Filmkrant (nr. 455). Dat gaf voor mij de doorslag. The Cassandra Cat verdient het om gezien te worden.” The Cassandra Cat won meerdere prijzen op het filmfestival van Cannes Film in 1963. Na digitale restauratie in 2021 werd de film opnieuw vertoond in Cannes, dit keer in de categorie Cannes Klasssiekers. Daarna ging The Cassandra Cat opnieuw de wereld over. En nu dus ook te zien bij Filmhuis Emmen.