Voorstelling Gemist
DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER

In de reeks “Voorstelling Gemist” vertoont Filmhuis Emmen op 20 maart aanstaande de film Das Schweigende Klassenzimmer. We vertoonden deze film al eerder in Kinepolis op 14 en 15 mei 2019. Indien u deze film destijds heeft gemist, of u wilt hem nog een keer zien, heeft u nu de kans de film alsnog (of opnieuw) te zien!
Aanmelden is verplicht in verband met de beperkte ruimte (max. 45 bezoekers)


Land: Duitsland, 2018
Genre: drama
Speelduur: 111 min.
Regie: Lars Kraume
Met o.a.: Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke, Sina Ebdell, Isaiah Michalski, Leonard Scheicher, Tom Gramenz
In Oost-Berlijn neemt een eindexamenklas in 1956 spontaan een minuut stilte in acht uit solidariteit met de Hongaarse opstand, waarbij het volk zich tegen de Russische bezetter keert. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad. Daarna gaat het al gauw niet meer over de strijd van de klas tegen het gezag, maar over de zonen en hun vaders, die allemaal hun voorgeschiedenis in de nazitijd, als held, meeloper of medeplichtige hebben. „Wie tegen het socialisme is, sla ik op zijn muil”, zegt de onderwijsminister. Maar dan weten we al dat het allemaal niet zo eenvoudig lag.

Een waargebeurd verhaal over vriendschap, overtuiging en verraad, met een dramatische rol voor het verzwegen oorlogsverleden van de ouders.