Weblog Joep van Ruiten
Het verenigen van mensen middels film, zang en dans

Onder de naam Woest & Ledig schrijft journalist Joep van Ruiten (Dagblad van het Noorden) over kunst en cultuur. Hij ging ook naar voorstellingen van Filmhuis Emmen en schreef daar een weblog over.


Dankzij de mensen van Filmhuis Emmen woonde ik in het theatertje van Loods13 te Emmen de vertoning van American Utopia bij, een concertfilm met in de hoofdrol David Byrne. De regie lag in handen van Spike Lee. Ik zag een voortreffelijke film. Ik had het niet willen missen.

Tegelijkertijd was het een merkwaardige gebeurtenis: kijken naar een muziekvoorstelling, waar ik best bij had willen zijn, maar dat ging niet, want het speelde zich jaren terug af in New York. Ondertussen was de film onmiskenbaar bedoeld als pleidooi voor het verenigen van mensen middels zang en dans.

Ik keek in het theatertje om mij heen en telde zo’n vijftien medekijkers. Allemaal zagen we in de verte en in het verleden iets bijzonders gebeuren. En ik vroeg mij af: hadden wij deze avond eigenlijk niet naar het echte theater gemoeten, naar het Atlas, dat speciaal voor het verenigen van mensen middels zang en dans is gebouwd? Onze eigen geschiedenis meemaken? Er traden daar zaterdag vier cabaretiers op.

Een paar weken eerder keek ik dankzij Filmhuis Emmen ook al naar een muziekfilm, Summer of soul over het Harlem Cultural Festival in 1969. Ook toen bevond ik mij in een vreemde situatie: in Emmen kijken naar een festival dat zich in New York afspeelde, waar je bij had moeten zijn, terwijl op datzelfde moment ook in Emmen een festival gaande was, waar ik niet bij was. Toen ik alsnog ging kijken, in Emmen dus, was het een aflopende zaak.

Je kunt niet overal bij zijn, dat begrijp ik heel goed, en dat wil ik ook niet. Wat ik niet begrijp, is waar het misplaatste gevoel vandaan komt. Zou het de herfst zijn?

Dit alles ter inleiding van een aankondiging.

Ter afronding van 25-jarig jubileum van Filmhuis Emmen grijpt van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober filmfestival Zien In Het Donker plaats. Dat gebeurt op twee locaties: vrijdagavond in de Olifantenstal in het Rensenpark en zaterdag en zondag overdag in bioscoop Kinepolis. Voor het complete programma zie www.filmhuisemmen.nl/filmfestival.

(Een van de films is Moonage Daydream van regisseur Brett Morgan over het werk van David Bowie in de jaren zeventig en tachtig. Die film heb ik al gezien, in Den Haag. In tegenstelling tot de mensen die er verstand van menen te hebben, vond ik hem beperkt en drie kwartier te lang. Toch ben ik blij dat ik ‘m heb gezien.)

Tijdens Zien in het donker wordt officieel afscheid genomen van Kees Groenevelt als voorzitter van Filmhuis Emmen. Groenevelt is behalve mede-initiatiefnemer van het Filmhuis grondlegger van alles en nog wat in het culturele leven van Emmen. Hij zag American Utopia ooit wel live. Niet Emmen, ook niet in New York, maar in Amsterdam.

Dit artikel verscheen eerder op Woest en Ledig