Filmfestival: Woman
Zondag 30 oktober 2022 // 15:15 uur
Locatie: Kinepolis

Land: Frankrijk, 2019
Genre: documentaire
Speelduur: 1u 45m
Regie: Yann Arthus-Bertrand, Anastasia Mikova
Met o.a. Norma Bastidas (Zichzelf), Gabriela Melgoza (Zichzelf), Virginie Raisson (Zichzelf)

KEUZE VAN DE KIJKER

Na “Woman” sluiten we het filmfestival én ons jubileumjaar feestelijk af met onze bezoekers.

‘Wat betekent het om vrouw te zijn op deze aardbol?’

Een intiem en divers portret van tweeduizend vrouwen uit meer dan vijftig landen. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. Woman opent ons de ogen met thema’s als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, politiek en het vrouwelijk lichaam. Met als belangrijkste vraag: wat betekent het om vrouw te zijn op deze aardbol?

Woman is een buitengewone documentaire van de invloedrijke Franse regisseur en natuurfotograaf Yann Arthus-Bertrand (1946). Hij is o.a. bekend van het door de Verenigde Naties ondersteunde internationale fotoproject Earth From Above en de monumentale documentaire Human, die in 2015 op IDFA te zien was en ook door onze bezoekers zeer gewaardeerd werd.

Woman werd mede geregisseerd door de in Oekraïne geboren en in Frankrijk woonachtige journalist en filmmaker Anastasia Mikova die sinds 2009 met Yann Arthus-Bertrand werkt, assistent-regisseur was van Human en nu co-regisseur van WOMAN. De film werd in de nazomer van 2019 buiten de competitie gepresenteerd op het Filmfestival van Venetiê. De regisseurs werkten samen met de wereldberoemde fotograaf Peter Lindbergh (1944-2019) om het thema over de relatie van een vrouw met haar eigen lichaam zo optimaal mogelijk voor het voetlicht te laten komen. De beelden van de “vertical performance” dansers van het Bandaloop collectief illustreren op metaforische wijze de kracht van de vrouw om tot grote hoogte te komen. Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova hebben de wens om met de winst van deze film en de ondersteuning van de betrokken partnerorganisaties de organisatie WOMan(s) op te richten.